WidgetAreaTop

Ajankohtaista

Puhtaus ja vihreät arvot ovat osa Ferromekin jokapäiväistä arkea

27.08.2020

Ferromekille myönnettiin ISO 14001 ympäristösertifikaatti jo vuonna 2015. Tämä oli alkusysäys ”vihreälle aallolle” yrityksen toiminnoissa —yritys on sen jälkeen järjestelmällisesti painottanut ympäristöystävällisyyttä uusia hankintoja tehdessä.

Ympäristösertifikaattia hankittaessa ensimmäinen investointi oli Ferromekin pihaan sijoitetut lastulavat alumiinille, rosterille ja mustalle raudalle. Kaikille materiaaleille on omat sateelta kannella suojatut lastulavat, joissa on nesteet keräävä välipohja. Mustaa rautaromua kertyy eniten ja tätä säiliötä tyhjennetäänkin monta kertaa vuodessa.

— Tarkoituksenamme ei ole tehdä ulospäin hyvältä näyttävää viherpesua, vaan ympäristöystävällinen toiminta ujutetaan arkeemme vihreiden valintojen kautta. Laajamittaiset muutostyöt voivat olla suuriakin investointeja ja tästä syystä keskitämme ympäristöystävälliset hankinnat normaalin kunnossapidon ja uusien hankintojen yhteyteen. Näin saamme jalkautettua jatkuvan parantamisen mallin myös käytännön tasolle, kertoo Ferromekin toimitusjohtaja Kim Åkerlund

Toinen laajamittainen muutos oli LED-valaisimien hankinta. LED-valot ovatkin olleet yrityksen käytössä jo muutaman vuoden kaikissa sisätiloissa ja myös piha-alueella. LED-valaistus ei ole pelkkä ympäristöteko, vaan sen hyödyt näkyvät myös kustannuksissa. LED-valaistukseen siirtyminen maksaa vähäisen energiankulutuksen kautta itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Jokapäiväisessä toiminnassa on tavallista, että kertaalleen käytettyä, mutta edelleen käyttökelpoista pakkausmateriaalia kierrätetään ahkerasti uusissa pakkauksissa ja myös lähtevien pakkausten pehmusteena. Myös henkilökunnan kahvihuoneessa lajitellaan energiajäte, lasit ja metallit. Lisäksi biojätteitä kompostoidaan yrityksen omassa kompostorissa ympäri vuoden.

Omenat

Uusi ilmansuodatuslaite ja konekohtaiset kohdepoistajat

Myös tehtaan sisäilmaan ja työntekijöiden työturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota. Tehtaan jokaisella koneella on oma kohdepoisto, joka imee koneen sisällä leijuvan emulsiosumun pois ja suodattaa epäpuhtaudet ja palauttaa ilman takaisin työtiloihin. Säästöä syntyy lämmityskuluissa, kun lämmitettyä ilmaa ei poisteta koneista suoraan ulkoilmaan. Lisäksi tehtaalla on investoitu isoon ilmansuodatuslaitteeseen, joka kierrättää koko hallin sisäilmaa.

Hiljattain hankitun ilmansuodatuslaitteen ja kohdepoistajien hyöty tuntuu henkilökunnan mukaan ensin nenässä — vaatteet eivät tuoksu työpäivän jälkeen enää ”konepajalle”. Puhtaammalla sisäilmalla toivotaan olevan positiivisia vaikutuksia myös henkilökunnan terveyteen ja väheneviin sairauspoissaoloihin.


Sähkövoimaa autoon ja trukkiin

Ferromek hankki sähköauton jo useita vuosia sitten. Kokemukset sähköauton käytöstä ovat hyviä. Kaasutrukki vaihdettiin sähkötrukkiin alkuvuodesta 2020. Sähköllä toimiva trukki vähentää olennaisesti sekä melusaastetta että haitallisia päästöjä hallin sisätiloissa. Lisäksi yritys otti käyttöön vuoden vaihteessa uudet sähköllä toimivat lavansiirtovaunut. Ne puolestaan nopeuttavat siirtoja ja vähentävät trukin käyttötarvetta.

 

Kuva: Ferromekin pihassa kasvaa omenapuu, jonka sadosta koko henkilökunta saa nauttia syksyisin. 


Hiilijalanjälki pienemmäksi oikeita valintoja tekemällä

Seuraavana yrityksen suunnitelmissa on aurinkopaneelien hankinta. Tehtaan katoltakin löytyisi paneeleille optimaalinen paikka.

—Olemme erittäin kiinnostuneita aurinkoenergian hyödyntämisestä omassa toiminnassamme ja tutkimme asiaa parhaillaan. Aurinkoenergian käyttöönotto olisi hyvä lisä ympäristöystävälliseen toimintaamme.

Ympäristösertifikaatit ja jatkuvan parantaminen ovat luonnollinen osa menestystä ja kasvua tavoittelevien yritysten arkea. Vaikka asiakkaat ja henkilökunta eivät edes ääneen kommentoisi, mielikuva ympäristöasioista hyvin huolehtivista yrityksistä on positiivinen. Hiilijalanjälkeä voi pienentää myös sillä, että käyttää kotimaisia alihankkijoita. Kun tuotteita ei tarvitse kuljettaa kaukaa, lopputuotteen hiilijalanjälki pienenee.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle