Background image
Ajankohtaista
Perheyrityksen menestysreseptinä selkeät tavoitteet ja hyvä yhteistyö
24.1.2018

Perheyrityksen menestysreseptinä selkeät tavoitteet ja hyvä yhteistyö

Yrittajapalkinto kuva1

Ferromekin tuotantopäällikkönä toiminut Kim Åkerlund on ottanut vetovastuun Ferromekin toiminnasta joulukuussa 2017 jolloin hänet nimitettiin AbFerromek Oy:n toimitusjohtajaksi. Osakkeiden enemmistö siirtyi isältä pojalle suunnitelmallisesti ja hyvässä yhteishengessä.

Isän ja pojan sujuva yhteistyö

Yrityksen perustajalle, Bernhard Åkerlundille sukupolvenvaihdos tuntui luontevalta ratkaisulta. Hänen mukaansa yhteistyö isän ja pojan kesken on toiminut kuitenkin hyvin tähänkin mennessä. Hän toteaa pilke silmäkulmassa, että erimielisyyksiltä on vältytty, kun isä on osannut antaa oikealla hetkellä periksi.

Tehdas on Kimille tuttu pitkältä ajalta, koska hän on pyörinyt tehtaan tiloissa jo pienestä pojasta lähtien. Yrityksen toimintaan hän tuli mukaan heti ammattikoulun käytyään.

 

Eläkepäiville vai ei?

Entinen toimitusjohtaja ei siirry lepäilemään vaihdoksen seurauksena, vaan jatkaa tehtaalla töitä entiseen malliin. Työvuorolistaa hänellä ei kuitenkaan ole.

—Enää ei sentään tarvitse tulla seitsemäksi töihin. Saa olla kiitollinen siitä, että on paikka minne mennä. Ei siitä taitaisi tulla mitään, jos jäisi kotiin istumaan, Bernhard sanoo.
Lisäksi hän kertoo tyytyväisenä, että nyt on vihdoinkin aikaa jutella työntekijöiden kanssa.
—Olemme varmaan jotain tehneet oikein, kun tehtaalla on töissä vielä samoja kavereita, jotka palkkasin tänne töihin vuonna 1995.

 

Tavoitteena jatkuva kehittyminen

Tuore toimitusjohtaja Kim Åkerlund ottaa uuden pestinsä tyynesti vastaan. Hänelle on ollut alusta asti selvää, että toimitusjohtajan päivät eivät lopu neljään. Se sopii henkilölle, joka haluaa pistää itsensä likoon yrityksen puolesta. Hän on kiitollinen siitä mahdollisuudesta, mitä hänelle on tarjottu.
Uusi toimitusjohtaja jatkaa samalla tavalla kuin aiemminkin. Käytännössä hän tekee samoja asioita kuin aiemminkin.
—Pieniä asioita tullaan muuttamaan. Olemme olleet samoilla linjoilla isän kanssa tähänkin mennessä ja olen saanut tehdä vapaasti niin kuin olen itse halunnut. Kimin mielestä on kiva asia, että isä haluaa jatkaa työntekoa ja on edelleen mukana tukemassa ja auttamassa.

Yritystä tullaan kehittämään jatkuvasti parempaan suuntaan erilaisten työkalujen avulla. Tähän mennessä on hankittu mm. johtamisjärjestelmän sertifikaatti ISO9001 ja ympäristösertifikaatti ISO14001. Uusi toimitusjohtaja aikoo jatkaa eteenpäin menemistä määrätietoisesti myös tulevaisuudessa.

 

Mikä on yrityksen menestyksen resepti?

Yrityksen tulevaisuuden näkymien suhteen molempien ajatukset ovat samansuuntaisia.
—Firman pitää kasvaa ja laajentua. Sitä myötä tarvitaan myös lisätilaa, Bernhard Åkerlund sanoo.
Miten yritys sitten pärjää kilpailussa vielä tulevaisuudessakin? Kaksi asiaa nousee selkeästi esille.
—Kun hoitaa hommat hyvin niin, että laatu on sitä mitä luvataan ja toimitusvarmuus säilyy, asiakkaat pysyvät tyytyväisenä ja hyvä sana leviää.
Tästä ovat molemmat herrat samaa mieltä.