Background image
Aktuellt
"Har inte ångrat att jag började på Ferromek"
22.2.2021

"Har inte ångrat att jag började på Ferromek"

CNC-operatör Sofia har trivts på Ferromek sedan dag ett. Hon är utbildad el- och automationsmontör och halkade in i metallbranschen av en slump. Efter skolan jobbade Sofia på Herrfors och i samband med att hennes kontrakt skulle gå ut blev hon rekryterad av ett metallföretag, där hon jobbade i fem år och fick bra erfarenhet och intresse för metallbranschen. När hon såg att de behövde CNC-operatörer till Ferromek sökte hon och fick jobbet.

– Jag blev uppmuntrad att söka till Ferromek av bekanta som sa att det är en bra och pålitlig arbetsgivare. Nu har jag jobbat här i två och ett halvt år och har inte ångrat mitt val, säger Sofia.

Till arbetsuppgifterna som CNC-operatör hör svarvning och bearbetning av olika detaljer. Inskolningen gick smidigt tack vare en egen handledare som hon kunde fråga om hjälp vid behov. Arbetet är självständigt och vid maskinen som är Sofias arbetsstation får hon jobba med varierande uppgifter varje dag.

– Arbetet är omväxlande. Det är olika delar och serier som ska bearbetas, och svårighetsgraden varierar. Jag gillar rostfria arbeten bäst, de blir man inte så smutsig av, skrattar hon.

Sofia5

Hjälpsamma arbetskompisar och stressfria morgnar

Sofia är hemma från Kovjoki i Nykarleby och bor nu i Lepplax. Hon trivs på landet och eftersom Ferromek är beläget längs med riksvägen i Kronoby behöver hon inte bekymra sig om stadens rusningstrafik.

– Det är jättebra att företaget ligger lite avsides och inte i centrum, även om det inte är långt avstånd till vare sig Jakobstad eller Karleby. Min arbetsresa är lite på tio kilometer vilket jag tycker är riktigt lagom.

Arbetsgemenskapen är en av orsakerna till att Sofia trivs så bra på Ferromek. Många av de anställda har jobbat i över tio år på företaget. I personalen finns olika nationaliteter och här hörs svenska, finska och engelska om vartannat.

– Vi har ett jättebra gäng här och kommer väl överens fast vi pratar olika språk. Det är intressant att jobba med människor från olika länder och i olika åldrar, då lär man sig samtidigt mycket av varandra. Här får man hjälp då man behöver det, säger Sofia.

I topp tre utöver läget och jobbarkompisarna finns också personalens flexibla arbetstider. Sofia har frihet att själv bestämma över sina arbetstider, så länge hon ser till att jobbet blir gjort.

– Jag behöver inte stressa på morgonen och har jag tider att passa kan jag planera min arbetstid enligt det. På en tidigare arbetsplats fanns en klocka som ringde in och ut till kaffepauserna. När jag började här var jag förvånad över att ingen klocka ringde – men jag saknar den absolut inte, ler hon.

Sofia uppskattar att det är ordning och reda på arbetsplatsen och att verktyg och andra redskap fungerar som de ska. De anställda kan låna verktygen och jobba med egna projekt kvällstid om de vill. I arbetsavtalet ingår en olycksfallsförsäkring som gäller även på fritiden.

– Ibland saknar jag att vara ute på fältet och jobba. Som tur är har jag en finsk lapphund som mer än gärna gör mig sällskap i skogen hemma i Lepplax. Renoveringen av huset som jag och min sambo köpte för några år sedan ger också bra omväxling till dagjobbet.