Background image
Aktuellt
”Det är roligt att arbeta på ett företag med framåtanda”
30.3.2023

”Det är roligt att arbeta på ett företag med framåtanda”

Bland de närmare 50 anställda på Ferromek har uppskattningsvis en fjärdedel jobbat på företaget i mer än tio år. De är grundpelarna i företagets verksamhet – med sin höga kompetens och noggrannhet är de långvarigt anställda av yttersta vikt för företagets framgång.

När de anställda firar 10- eller 20-årsjubileum på företaget uppmärksammas de med kaffe och tårta och en guldtacka på 10 respektive 20 gram. Under årets första månader har firandena duggat tätt på Ferromek. CNC-operatörerna Sami och Tatu har jobbat på företaget i tio år, CNC-operatören Mikael dubbelt så länge. Mika i sin tur arbetade som CNC-operatör i 18 år innan kroppen sa stopp och han fick byta ut verkstaden mot kontoret och datorskärmen. Sedan två år tillbaka arbetar han med orderhantering, en arbetsuppgift som passar honom och hans långa arbetserfarenhet som handen i handsken.

Och det erfarna verkstadsgänget har inga planer på att sluta.

– Bara hälsan inte kommer i vägen fortsätter vi nog gärna arbeta på Ferromek ända till pensionen, konstaterar de i samförstånd. Det vore svårt att hitta något annat lika bra jobb.

Flexibla arbetstider och gemensamma firanden fungerar som morötter

Det finns många olika anledningar till att de har blivit kvar så länge på Ferromek, men de flexibla arbetstiderna och den avslappnade stämningen ligger högt i kurs.

– Vi är ett sammansvetsat gäng som bråkar så där passligt mycket, skojar de.

Relationen mellan arbetstagarna beskrivs som vänskaplig. Genom åren har det blivit många gemensamma utflykter, julfester och bastukvällar som erbjudit en möjlighet att umgås och ha roligt tillsammans också utanför verkstaden. Pandemiåren minns arbetstagarna därför som en tråkig tid.

– Corona förstörde allt på den fronten, så vi gladdes verkligen åt att få gå på fest igen i julas. Det var jätteroligt, och vi hoppas förstås på att få till en gemensam grillfest i sommar, säger Mika.

I verkstaden talas olika språk om vartannat. Sami, Tatu och Mika är finskspråkiga, medan Mikael är tvåspråkig, men i kommunikationen med andra kollegor kan det vara engelska som gäller. På företaget arbetar nämligen också personer med andra nationaliteter. Kulturskillnaderna är ibland tydliga, men de kan skratta åt dem tillsammans.

– Det är lätt att komma överens med våra utländska kollegor. Ibland har vi förstås olika tankesätt och referensramar som man behöver hålla i minnet. De har kanske arbetat på andra sätt tidigare.

Utveckling är A och O för arbetstagarnas trivsel

Eftersom Ferromek jobbar med företag ur varierande branscher och både små och stora seriestorlekar är arbetet omväxlande och mångsidigt.

– Branschen utvecklas hela tiden och svårighetsgraden varierar dessutom från beställning till beställning. Ibland kan vara utmanande, men det är det som gör jobbet intressant, konstaterar gänget. Om vi behöver något, ett specifikt verktyg till exempel, kan vi komma med önskemål och så tas det om hand. Vi känner oss hörda som arbetstagare.

Att företaget växer och anställer fler ser Tatu, Sami, Mikael och Mika som en väldigt positiv sak.

– Det är roligt att arbeta på ett företag som vill utvecklas. På Ferromek finns en stark framåtanda.