Background image
Aktuellt
Ferromeks utvecklingsledare förbättrar företaget bit för bit
25.9.2023

Ferromeks utvecklingsledare förbättrar företaget bit för bit

Martin har lång erfarenhet av bearbetningsbranschen – han kom till Ferromek år 2012 och har hunnit jobba som både operatör och programmerare innan han fick sin nya titel som utvecklingsledare i september 2022. En del gamla vanor från operatörstiden sitter ännu i.

– Jag kommer fortfarande till jobbet vid 6 på morgonen, erkänner han.

Martin har trivts bra på Ferromek ända sedan starten.

– Jag känner mig trygg här och jag är glad att ledningen uppskattar att de anställda vill utvecklas och jobba sig uppåt.

Problemlösning och samarbete är A och O i utvecklingsledarens arbete

Martin är Ferromeks första utvecklingsledare, och han har haft en hel del att bita i under sitt första år på posten. I praktiken handlar hans jobb som utvecklingsledare mycket om problemlösning, att driva igenom olika praktiska förbättringar och att våga prova nya metoder och verktyg. Man behöver också vara samarbetsvillig och kunna ta till sig andras tankar och önskemål.

Martin jobbar bland annat i tätt samarbete med teamledarna på produktionssidan.

– De vet bättre än jag vad som behövs för att deras arbete och produktionen ska kunna effektiviseras, förklarar han. Till exempel kan det finnas behov av olika specialfastsättningar för att man ska kunna göra flera detaljer på en och samma gång.

Vid sidan om det kontinuerliga utvecklingsarbetet hoppar Martin in på produktionsavdelningen när de ordinarie operatörerna är sjuka eller har semester, men i praktiken rör det sig om några få veckor per år.

Det nya systemet gör verktygshanteringen smidigare än någonsin

I Martins arbete ingår också projektledning. Under sommaren har företaget exempelvis tagit i bruk ett verktygshanteringssystem. Det nya systemet underlättar arbetet för både operatörerna och inköparna och sparar både tid och pengar. Dessutom ökar det företagets leveranssäkerhet.

Programvaran gör det bland annat möjligt att i realtid följa med lagernivåerna och att automatisera beställningen av verktyg och material.

– Det är fråga om ett slags lagersystem i vilket operatörerna väljer vilka verktyg de använder för ett arbete. Datorn följer sedan med vad som finns i lager och säger till när något behöver beställas. Tidigare har beställningar ibland gjorts först när hyllplatsen visat sig vara tom, och då blir det ju en oönskad fördröjning i arbetet. Nu har operatörerna alltid det de behöver.

Under sommaren var det en ingenjörsstuderande som tog hand om det praktiska arbetet med det nya systemet.

– Det händer inte så ofta att vi har ingenjörsstuderande som sommararbetare, så det var roligt att kunna erbjuda ett sådant jobb. Nu är det bara ett sista test kvar, och det ska göras av en expert från Sverige.

Martin trivs i branschen och tycker om utmaningarna som hans arbete innebär. Det råder ingen brist på idéer och inspiration för framtida projekt. Han skulle till exempel gärna vilja leda ett automatiseringsprojekt, men för tillfället ligger fokus någon annanstans:

– Jag vill fortsätta korta ner tiden på de olika arbetsskedena på olika sätt, så att vi också framöver kan garantera snabb leverans och konkurrenskraftiga priser. Det hjälper att ha erfarenhet av bearbetning – jag vet vad som fungerar och var förbättringsmöjligheterna finns, konstaterar han.