Background image

Jämn tillväxtkurva

Bernhard Åkerlund grundade Ferromek år 1981 tillsammans med en arbetskamrat. Båda hade redan då tio års erfarenhet av metallbranschen. Ett gammalt hönshus på Åkerlunds gård renoverades och fungerade som verkstad. Bernhards pappa fungerade som talesman för det nygrundade företaget och värvade den första kunden, som fortfarande är kund hos Ferromek.

Ferromek historiaa

CNC-bearbetning sedan 90-talet

I början tillverkades mestadels transportbockar till båtindustrin, och detaljer till minktruckar och frontlastare. När underleverantörsuppdragen växte såg man i början på 90-talet chansen att utöka till CNC-svarvning och CNC-fräsning, som var mindre vanligt i Finland på den tiden.

Några år senare stod Bernhard Åkerlund som ensam ägare och företaget har varit i familjen Åkerlunds ägo sedan dess. Verksamheten fortsatte att utvecklas och växa, och den vinst som genererats har återinvesterats i företaget. Personalen är en viktig del av verksamheten och de senaste 20 åren har antalet anställda växt stadigt från en handfull till omkring 35 anställda idag.

kuva

Ett framåtsträvande företag

År 2000 behövdes större utrymmen för de dåvarande fem anställda och en växande maskinpark. En ny produktionshall byggdes på industriområdet intill Europaväg 8 i Kronoby. Hallen har byggts till tre gånger sedan dess och omfattar nu cirka 1500 kvadratmeter produktionsyta, kontor och fina sociala utrymmen för personalen. År 2020 köptes en hall på granntomten som renoverats till en ny, modern svetshall, redo att ta emot kundernas beställningar.

Sonen tillika nuvarande vd:n Kim Åkerlund har funnits med i bilden sedan barnsben. Efter att Kim avslutat sina studier uppdelades företaget år 2004 i två bolag, Ab Ferromek Oy där Kim gick in som delägare och före detta Kb Ferromek Ky som gjordes om till fastighetsbolag.

Ferromek är idag en uppskattad och pålitlig samarbetspartner för företag runt om i Finland. Arbetets kvalitet, kompetensen och en vilja att alltid ställa upp har lett till långa kundrelationer. Ferromek ägs av Bernhard Åkerlund och Kim Åkerlund.

Kb Ferromek Ky grundas
1981
Första CNC-svarven anskaffas
1993
Första hallen byggs
2000
Ab Ferromek Oy grundas och Kim blir delägare
2004
500m² utvidgning av utrymmena blir klar
2007
Finlands Starkaste certifikat
2007
Certifiering av företaget enligt ISO9001
2014
Miljöcertifiering enligt ISO14001
2015
Svetsverksamhet inleds
2015
Utvidgning av bl.a. social- och lagerutrymmen och större utrymme för svetsverksamheten
2016
Kim blir VD för Ferromek
2017
Ferromek köper upp Mesmecs CNC-verksamhet som flyttas till Kronoby
2017
Årets företag i Kronoby-utnämning
2017
Ny svetshall och större satsningar på svetsverksamheten
2020