Background image
Aktuellt
Rätt från början – ny mätmaskin ger noggrannare toleranser och effektivare tillverkning
5.6.2021

Rätt från början – ny mätmaskin ger noggrannare toleranser och effektivare tillverkning

Ferromek investerar kontinuerligt i maskiner och utveckling av verksamheten för att bättre och effektivare kunna svara på kundernas krav. Nyligen utökades maskinparken med en mätmaskin för inställning av verktyg till fräsmaskiner. Investeringen var möjlig tack vare investeringsstöd från NTM-centralen och gjordes med kunderna i åtanke, berättar företagets VD Kim Åkerlund.

– Tanken med investeringen är i första hand att underlätta inställningen i fräsmaskiner för våra operatörer. Fördelen för våra kunder är framför allt noggrannare toleranser samt snabbare och konkurrenskraftigare tillverkning enligt deras krav.

 

Inställning av verktyg med tusendelsprecision

Mätmaskinen är en fullutrustad demomaskin av märket Haimer (Microset Tool presetter UNO 20 | 40 Autofocus), tillverkad i Tyskland. Maskinen införskaffades från Pirkanmaan Työkalukeskus, en importaffär koncentrerad i gross- och detaljförsäljning av verktyg för metall- och verkstadsindustri. Enligt Aki Alarvo på Pirkanmaan Työkalukeskus är exakt inställda verktyg och besparingar i tid några av mätmaskinens främsta fördelar. 

– Verktygens service- och tillställningstid minskar märkbart vilket ökar fräsmaskinens produktionstid. Eftersom verktygen alltid är rätt inställda överensstämmer också detaljerna som bearbetas med de inprogrammerade måtten.

Att mätmaskinen har en positiv inverkan på Ferromeks verksamhet råder det inget tvivel om. Förbättrad kvalitet, produktivitet och en större flexibilitet i arbetet, är några av de positiva effekter som Alarvo nämner.

– Rätt inställda verktyg förbättrar detaljernas kvalitet och antalet felaktiga detaljer som beror på möjliga felinställningar av verktyg minskar. När verktyget alltid mäts på samma sätt kan man använda samma verktyg i flera olika bearbetningsmaskiner, och tack vare att maskinen är lätt att använda kan operatörerna själva mäta och serva verktygen. Snabbare rutiner ökar i sig fabrikens produktivitet.

 

Enklare och snabbare förinställning av verktygen underlättar CNC-operatörens jobb

För de som jobbar på fräsmaskinerna hölls en utbildning i maskinens användning så att de kan använda den på rätt sätt. En av de som deltog i utbildningen och som fått bekanta sig med mätmaskinen den senaste månaden är CNC-operatör Martin. Martin har jobbat på Ferromek i tio år och har lång erfarenhet av att CNC-bearbetning av detaljer med bland annat fräsmaskin. Exakt förinställda värden på verktygen underlättar hans arbete.

– Diametern på fräsverktyg som blivit slipade kan vara av vilken storlek som helst. Tack vare att värdet som maskinen mäter upp är så exakt blir också storleken på de detaljer som ska fräsas rätt på en gång. Noggrannheten är två tusendels millimeter, det vill säga ett mänskligt hårstrå delat fem gånger på bredden, beskriver Martin.

Speciellt borrning av precisionshål med så kallat arborrverktyg blir enklare och mer exakt med den nya mätmaskinen, förklarar han. Arborrning ställer höga krav på toleransen.

Mätmaskin_Ferromek

– Då reklamationer kommer handlar de ofta om arborrverktyget. Jag hoppas mätmaskinen ska kunna få bort dessa reklamationer.

En enklare och snabbare förinställning av verktygen både underlättar och snabbar upp arbetet för Martin och hans kollegor. Efter att maskinen mätt upp verktyget skriver operatören ut värdena och matar in dem i CNC-maskinen. En kortare tillställningstid för arbetet betyder för kundernas del snabbare tillverkning och lättare att hålla tidtabellen.