Background image
News
Heti kerralla oikein – uusi mittauskone mahdollistaa tarkemmat toleranssit
5.6.2021

Heti kerralla oikein – uusi mittauskone mahdollistaa tarkemmat toleranssit

Ferromek investoi jatkuvasti koneisiin ja liiketoiminnan kehittämiseen vastatakseen paremmin ja tehokkaammin asiakkaidensa vaatimuksiin. Konekanta laajeni vastikään mittauskoneella, joka on tarkoitettu jyrsinkoneiden työkalujen esiasettamiseen. Investointi mahdollistui ELY-keskuksen investointituen ansiosta, ja se tehtiin asiakkaita ajatellen, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Kim Åkerlund.

– Investoinnin ideana on ensisijaisesti helpottaa koneistajiamme jyrsinkoneiden asettamisessa. Asiakkaidemme etuna on ennen kaikkea tarkemmat toleranssit sekä nopeampi ja kilpailukykyisempi valmistus heidän vaatimustensa mukaisesti.

Työkalujen mittausta tuhannesosien tarkkuudella

Mittauskone on saksalaisvalmisteinen Haimer-merkkinen täysin varusteltu demokone (Microset Tool presetter UNO 20 | 40 Autofocus). Kone hankittiin Pirkanmaan Työkalukeskus Oy:stä, joka on metalli- ja konepajateollisuuden työkalujen tukku- ja vähittäismyyntiin erikoistunut maahantuoja. Pirkanmaan Työkalukeskuksen Aki Alarvo kertoo, että mittauskoneen tärkeimpiä hyötyjä ovat tarkasti esiasetetut työkalut ja ajansäästö.

– Työkalujen asetus- ja huoltoaika lyhenee merkittävästi, mikä pidentää jyrsinkoneen tuotantoaikaa. Koska työkalut on aina esiasetettu oikein, myös koneistettavat osat vastaavat ohjelmoituja mittoja.

On täysin selvää, että mittauskoneella on positiivinen vaikutus Ferromekin toimintaan. Parantunut laatu ja tuottavuus sekä parempi työn joustavuus ovat muutamia Alarvon mainitsemia myönteisiä vaikutuksia.

– Oikein esiasetetut työkalut parantavat osien laatua ja työkalujen virheellisestä esiasetuksesta johtuva viallisten osien määrä vähenee. Kun työkalu mitataan aina samalla tavalla, samaa työkalua voidaan käyttää useissa eri työstökoneissa, ja koneen helppokäyttöisyyden ansiosta koneistajat voivat itse mitata ja huoltaa työkaluja. Nopeammat rutiinit itsessään lisäävät tehtaan tuottavuutta.

Työkalujen yksinkertaisempi ja nopeampi esiasetus helpottaa CNC-koneistajan työtä

Jyrsinkoneilla työskenteleville koneistajille järjestettiin mittauskoneen käyttökoulutusta, jotta he osaavat käyttää sitä oikein. CNC-koneistaja Martin on yksi koulutukseen osallistuneista, joka tutustui mittauskoneeseen viime kuussa. Martin on työskennellyt Ferromekillä kymmenen vuotta ja hänellä on pitkä kokemus osien CNC-työstöstä mm. jyrsinkoneella. Työkaluille tarkasti esiasetetut arvot helpottavat hänen työtään.

– Teroitettujen jyrsintyökalujen halkaisija voi olla mitä tahansa kokoa. Jyrsittävien osien koko on heti kerralla oikea sen ansiosta, että koneen mittaama arvo on niin tarkka. Tarkkuus on kaksi millimetrin tuhannesosaa eli viisi kertaa ohuempi kuin ihmisen hius, Martin kuvailee.

Erityisesti tarkkuusreikien poraus nk. avarrustyökaluilla on helpompaa ja tarkempaa uuden mittauskoneen avulla, hän selittää. Avarrus asettaa suuria vaatimuksia toleranssille.

Mittauskone_Ferromek

– Jos saamme reklamaatioita, ne koskevat usein avarrustyökalua. Mittauskoneen avulla pääsemme toivottavasti eroon näistä reklamaatioista.

Työkalujen yksinkertaisempi ja nopeampi esiasetus helpottaa ja nopeuttaa Martinin ja hänen työtovereidensa työtä. Kun kone on mitannut työkalun, koneistaja tulostaa arvot ja syöttää ne CNC-koneeseen. Lyhyempi asetusaika merkitsee asiakkaiden kannalta nopeampaa valmistusta ja aikatauluissa pysymistä.